Bewerk cookie voorkeuren

Wat is RLS?

Door het rusteloze benen syndroom ontstaat er een vervelend gevoel in uw benen. De klachten ontstaan meestal in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht. Het kan zijn dat u door uw onrustige benen bijvoorbeeld ook niet kunt stilzitten in de bioscoop of in het theater.

5 tot 10 procent van de volwassenen kampt met RLS. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mensen van alle leeftijden kunnen RLS ontwikkelen, maar de meest ernstige klachten treden meestal op bij oudere volwassenen.

Heb ik RLS?

 

Meld u aan voor onze RLS Nieuwsbrief!

* verplicht veld

Patiƫnt Wim aan het woord:

"Mijn vorige huisarts deed mijn RLS-klachten 15 jaar geleden schouderophalend af als een te negeren leeftijdsdeficiëntie. Ik was toen 55 jaar. Jarenlang sliep ik slecht door mijn rusteloze benen en sleepte ik me overdag futloos voort. Tot Valeo-neuroloog Chuck van de Vlasakker me begin dit jaar via een videoconsult opeens goede hoop gaf."

lees meer

Lezing voor de RLS patiënten vereniging

dr. Chuck van de Vlasakker is lid van de medisch adviesraad van de patiënten vereniging. Op 23 september van 2023 gaf hij een lezing over RLS

 

Bekijk de lezing hier!

Hoe komt de diagnose tot stand?

De medisch specialisten van de Valeokliniek stellen de diagnose op basis van uw klachtenpatroon. Door middel van bloedonderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van bijvoorbeeld een ijzertekort of een tekort aan ferritine. Indien noodzakelijk maken we gebruik van aanvullend onderzoek, zoals een slaaponderzoek.

Wanneer we bij het bloedonderzoek een onderliggend ijzer- of vitaminetekort vaststellen, kunnen we dit in uw dieet aanvullen met ijzer, vitamine B12 of foliumzuur.

Onze in RLS gespecialiseerde artsen

Chuck van de Vlasakker - Neuroloog

Chuck werkt sinds 2019 bij de Valeo Kliniek als neuroloog met expertise RLS en slaapapneu

Lees verder

Wijnand Rutgers - gepensioneerd als neuroloog

Wijnand werkt sinds 2022 bij de Valeo Kliniek als arts, neuroloog niet praktiserend met experti

Lees verder

S.M.C. van Erp Neuroloog

Susan werkt sinds 2024 bij de Valeo Kliniek als neuroloog met expertise RLS en slaapapneu.

Lees verder

Wat zijn de gevolgen van RLS?

RLS zorgt voor onrustige avonden en problemen met inslapen. Meerdere malen per nacht wordt u wakker en dat leidt tot slaapgebrek. Slaaptekort kan in verband gebracht worden met depressie, angst, hartaandoeningen en obesitas. Patiënten met RLS lopen een groter risico op deze problemen.

Als gevolg van de slaapstoornissen die gepaard gaan met RLS, ervaren patiënten vaak vermoeidheid en slaperigheid overdag. De verstoorde slaap is de belangrijkste reden waarom mensen met RLS medische hulp zoeken.

Er bestaat een aanzienlijke variatie in de ernst van de klachten. Door de jaren heen nemen de klachten vaak toe en ontstaat er soms uitbreiding naar de bovenbenen en de armen.

Hoe behandelt de Valeokliniek RLS?

Bij de Valeokliniek kunt u met onze neurologen de behandelingsopties bespreken. Iedereen ervaart RLS anders. Daarom is het belangrijk om samen met uw arts te bepalen wat de beste manier is om uw klachten onder controle te houden.

De behandeling van RLS is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Bij een vitamine- of ijzertekort leidt de behandeling daarvan tot afname van de klachten. Als RLS bijvoorbeeld het gevolg is van medicijngebruik, kan het stoppen van deze medicijnen – wanneer mogelijk – ervoor zorgen dat RLS verdwijnt*. Vaak kunt u zelf ook aan de slag door bepaalde leefregels toe te passen.

*Stop of verander nooit uw medicatie zonder overleg met uw behandelend arts.

Wat kunt u zelf doen aan RLS?

RLS-klachten nemen vaak toe bij lichamelijke inactiviteit. Daarom kan extra aandacht voor lichaamsbeweging nuttig zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat RLS-patiënten een vermindering van 39 procent in de ernst van de klachten vertoonden na zes weken deelname aan een oefenprogramma, vergeleken met 8 procent afname van klachten bij patiënten die niet trainden.

In veel literatuur over RLS wordt het gebruik van massage en hete baden aanbevolen om de benen te stimuleren. Er is momenteel echter beperkt wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van deze methoden ondersteunt.

Wanneer de leefregels onvoldoende verbetering geven, kunnen medicijnen zorgen voor verlichting van uw klachten. Dit zijn onder meer middelen die het dopaminegehalte in uw hersenen verhogen.

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden Ontwerp: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App