Bewerk cookie voorkeuren

 

Meld u aan voor onze RLS Nieuwsbrief!

* verplicht veld

Criteria voor RLS

De International RLS Study Group zet zich in voor het bevorderen van fundamenteel en klinisch onderzoek naar het rustelozebenensyndroom. Deze groep heeft criteria opgesteld om RLS vast te stellen.

 1. Een onweerstaanbare drang om te bewegen. Buitengewoon irritant kruipend, trekkend, jeukend gevoel meestal in de benen of armen en/of voeten, maar in principe kan dit in alle spieren optreden.
   
 2. De drang om te bewegen en de akelige gevoelens ontstaan in situaties van rust.
   
 3. Bewegen verlicht, zo lang de beweging duurt, de drang om te bewegen en de akelige gevoelens.
   
 4. De klachten zijn ’s avonds en ’s nachts het meest aanwezig, maar kunnen zich ook uitbreiden naar overdag.
   
 5. Het optreden van de bovengenoemde kenmerken wordt niet veroorzaakt door een andere medische of gedragsmatige conditie (bijvoorbeeld: stuwing van de bloedstroom, oedeem/vochtophoping in de benen, artritis/gewrichtsontsteking, kramp in de benen, ongemak tijdens het zitten, trappelen met de voeten).

Het is niet automatisch zo dat als u aan de bovenstaande criteria voldoet, u meteen RLS heeft. Een neuroloog stelt de diagnose met behulp van deze criteria. 

Wat kan ik doen aan RLS?

RLS kan een grote impact hebben op uw kwaliteit van leven. Gelukkig kan behandeling uw klachten verlichten. Na verwijzing van uw huisarts gaan onze specialisten samen met u op zoek naar een passende behandeling voor uw situatie. 

Heeft u nog vragen? Dan helpen wij u graag verder!

Neem contact op

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden Ontwerp: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App