Bewerk cookie voorkeuren

Hoe werken de MRA beugels?

De MRA bestaat uit twee losse beugels: één voor de onderkaak en één voor de bovenkaak. Deze beugels plaatst u elke nacht zelf op uw tanden en kiezen. De MRA houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen. Op die manier kan uw tong uw ademhaling niet blokkeren en wordt uw keelholte ruimer. 

Een tandarts of orthodontist maakt de beugel op maat. De Valeo Kliniek verwijst alleen naar gecertificeerde tandartsen (NVTS).

De plaatsing en afstelling van de MRA beugels

Als u tijdens het consult met de arts samen besloten heeft dat het MRA de beste therapie voor u is, dan krijgt u een doorverwijzing naar de tandarts. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit en stuurt deze op naar het tandtechnisch laboratorium, waar het MRA voor u wordt gemaakt.

Afstelling MRA beugels

Als de zogeheten snurkbeugel klaar is, kunt u beginnen met het wennen aan de beugel. Over het algemeen moet u eerst een aantal nachten met de beugel slapen zonder deze te verstellen. Wanneer uw gebit en kaak gewend zijn aan het slapen met de beugel, is het tijd om de beugel te verstellen. Hierbij is het belangrijk dat u de adviezen van uw tandarts goed volgt. Zelf sneller de beugel verstellen, kan nadelige gevolgen hebben. 

Nieuwe slaapregistratie

Om het effect te meten van uw apneubeugel vindt er een nieuwe slaapregistratie plaats. Ditmaal uiteraard met MRA. Deze registratie is belangrijk, omdat we graag willen zien of uw apneu index verlaagd is. Als dat zo is, roepen we u jaarlijks op voor een herregistratie om te voorkomen dat uw apneus terugkomen. Wanneer u voor uzelf duidelijk hebt dat het jaarlijks onderzoek nog niet nodig is, kunt u het natuurlijk uitstellen tot volgend jaar.

Als blijkt dat uw index nog niet verlaagd is, bespreken wij samen met u en uw tandarts of het mogelijk is om de beugel anders in te stellen. Als dat zo is, proberen we dit eerst en voeren we daarna nog een slaaponderzoek uit. Is dat niet mogelijk, dan bespreken we de andere mogelijkheden met u.

Vergoeding MRA Beugel bij slaapapneu

De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor de MRA, ofwel de apneubeugel, mits u eerst een slaaponderzoek heeft gehad. Wij raden u ook aan om niet zonder slaaponderzoek een beugel te laten fabriceren, omdat u vermoedt dat u slaapapneu heeft. Als blijkt uit slaaponderzoek dat u geen slaapapneu heeft, is het mogelijk een snurkbeugel te laten maken om uw snurkklachten weg te nemen. Dit wordt echter niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Wanneer u vragen heeft over de vergoeding van een MRA voor snurken, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Interessant voor u

Nadelen en bijwerkingen MRA-beugel

Het is lastig om vooraf te bepalen of u en zo ja welke nadelen u zult ervaren van het MRA. Om zoveel mogelijk problemen voor te zijn, geven we u hier een beeld van hoe u het beste met de apneubeugel kunt beginnen. Ervaart u na de gewenningsperiode nog veel problemen? Neem dan contact op met de tandarts, die uw beugel heeft vervaardig

Schoonmaken MRA-beugel

Het is belangrijk om uw beugel dagelijks goed te reinigen. Doet u dit niet, dan kan er witte aanslag ontstaan of de beugel gaat ruiken. Dat er na het dragen van de beugel altijd wat witte aanslag ontstaat, is niet erg. Dit is een combinatie van opgedroogd speeksel en tandsteen.

Het schoonmaken van het MRA kan op meerdere manieren. De eerste manier is het reinigen in een glas water met een bruistablet voor het reinigen van kunstgebitten. Deze kunt u kopen bij de drogist. Als dit niet of niet voldoende helpt, kunt u uw apneubeugel schoonmaken in een oplossing van warm water en azijn. De verhouding warm water en azijn is gelijk. Laat de beugel een uur hierin weken. Spoel hem daarna goed af met water en poets hem met een tandenborstel. Gebruik hierbij geen tandpasta, dat zorgt voor beschadiging. Het beste is om hiervoor een aparte tandenborstel te kopen. Zo heeft u geen azijnsmaak bij het tandenpoetsen en komen er ook geen tandpastaresten mee bij het poetsen van de beugel.

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden Ontwerp: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App