Wat is slaapapneu precies?

De belangrijkste kenmerken van slaapapneu op een rij:

- ademstops gedurende de nacht
- niet uitgerust wakker worden
- (luid) snurken
- u merkt het niet tijdens het slapen (uw partner vaak wel)
- slaperigheid tijdens alledaagse zaken als lezen, tv-kijken, autorijden
- snel geïrriteerd

Apneu betekent letterlijk geen lucht. Uw tong, uw huig of de weke delen achterin uw keel sluiten in uw slaap uw luchtpijp af. Dat duurt tien seconden tot zelfs meer dan een minuut. Vaak heeft u dit zelf niet eens door en is het de partner die het opmerkt. De apneus kunnen tien tot maar liefst veertig keer per uur voorkomen. Zo komt u niet in een diepe slaap en ontwikkelt u ongemerkt een structureel slaaptekort met elk uur dat u slaapt. En elke keer krijgen uw organen te weinig zuurstof. Dit heeft op termijn ernstige gevolgen voor uw gezondheid. 

Vermoeidheid en hoofdpijn

Het meest duidelijke en belangrijke symptoom van slaapapneu is vermoeidheid. Door de ademstops slaapt u vaak erg onrustig, omdat u niet in een diepe slaap valt. Als gevolg van het slaaptekort ervaart u vaak slaperigheid tijdens het lezen, tv-kijken of autorijden. Dit is niet alleen erg vervelend, maar soms zelfs gevaarlijk. 

Snurken

Merkt uw partner dat u erg hard snurkt met daarop volgend een ademstilstand? Dan is de kans groot dat u slaapapneu heeft. Snurken is vaak voor de partner een groot probleem, omdat dit de nachtrust ernstig verstoord. Zelf heeft u dit 's nachts vaak niet eens in de gaten.

Andere symptomen

Niet alleen snurken, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid zijn herkenbare symptomen van slaapapneu. Ook kunt u last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en kunt u prikkelbaar zijn.

Herkent u zelf of bij uw partner symptomen die op slaapapneu zouden kunnen wijzen? Neem dit altijd serieus en plan een vooronderzoek.

plan een gratis vooronderzoek

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden Ontwerp: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App